-

nuffnang

berminat?? click la kt image tu,..

03 March 2011

kenapa kita susah nak mengingati ilmu

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...
hari ini aku masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi Allah...pagi ni aku nak berkongsi sikit pasal forum perdana semalam.."mencari ilmu seluas lautan" antara ahli panelnya...hehehe..aku suka sangat...beliau ialah ustazah BAHYAH MAHAMOOD bersama suaminya....best la diorang ni...sweet couple...sempat lagi bergurau...hrmmm...


Bila bercerita tentang ilmu, memang ia tidak akan habis. Semakin kita cari ia akan semakin berkembang, itulah yang dijelaskan oleh Allah swt dalam Surah Al-Kahfi: 109 yang bermaksud:

"Katakanlah: "kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habis lah lautan itu sebelum habis ditulis kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu (pula)".

aku nak berkongsi ckit apa yg aku dapat dari ceramah semalam...
kenapa ilmu yg kita dapat tidak lekat di hati??  sebelum exam..bukan main bace buku, buat latihan..segalanya la...tapi abis je exam semua tu hilang....memang macam tu kan??? opsss..aku je kot..huhuhu

antara sebab2 ilmu tak lekat di hati ialah..

  • mempunyai kekotoran dalam hati, maksudnya kita telah melakukan dosa dan maksiat..menyebabkan ilmu tu susah untuk lekat kat hati kita.
  • makan makanan yg syubhah dan haram..makanan yg syubhah ni bila kita ragu2 halal ke tak makanan yg kita makan, so kalau rasa ragu2 terus tak yah makan.
  • tiada keredhaan daripada IBU BAPA...kita tak boleh menyakiti hati mak dan ayah kita...hrmmm
  • hiburan banyak sangat...mendengar lagu2 yg boleh buat kita lagho...(selalu time nak study tak dengar lagu, tak sah)..hrmmmm
  • banyak tidor
  • banyak makan
  • banyak khayal
  • tidak hormat guru, pensyarah dan sebagainya...
erkkk...memang terkene kt batang hidung sndiri je...

yg ni pula antara cara untuk mendapat keberkatan sewaktu menimbal ilmu..
  • tidak meninggalkan solat 5 waktu dan solat 2 rakaat pada 2/3 malam..
  • sentiasa dalam keadaan bersuci, selalu berwuduk
  • sentiasa takut dengan Allah..
  • hormat guru, pensyarah
  • jauhi maksiat.
  • buat baik kepada IBU BAPA
  • banyakkan berdoa.

2 comments:

bunga said...

banyak makan semut juga salah satu..hehe..

suraiya sofia said...

erkk...semut tu trgolong dlm makanan yg xleh makan...huk3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...