-

nuffnang

berminat?? click la kt image tu,..

09 January 2011

mimpi atau gangguan tidor

aku nak tanya korang...korang pernah masa tidor, korang rasa tak boleh gerak dengan tiba2???
rasa berat semacam je,nak gerak tak boleh, bila jerit tak keluar suara, kadang2 rasa sesak nafas je...kawan2 cakap sebab kene himpit dek jembalang hantu blaa blaa...dan sewaktu dengannya...



aku sering alami macam ni...aku rasa seakan-akan mimpi je..paling teruk masa aku tinggal kat asrama..masa tu dah form 5 tak pernah2 aku kene macam ni tapi bila masuk dorm tu aku alami mimpi2..(dorm aku masa tu tingkat paling atas dan hujung sekali sebelah toilet)....biasa la kan bila tinggal kat asrama ni macam2 citer hantu yg korang dengar dan yg hairannya semua citer hantu ni lebih kurang sama je pergi la mana2 sekolah berasrama jalan ceritanya mesti sama..hahaahaha...yg paling femes citer pasal nenek yg duk atas locker pastu duk bilang student2 yg belum tidor..aku rasa citer ni untuk menakutkan student suh tidor je....jimat letrik beb..hahaha

kembali kepada citer aku plak..hampir setiap malam aku akan alami mimpi ni,...biasanya ia jadi masa aku mula2 nak terlelap..dengan tiba2 je xdapat gerak..xdapat cakap semua la..kadang ia bermula dengan rasa seram sejuk dari kaki lepas tu terus tak boleh gerak..tapi kejap je..kadang2 sampai berpeluh2 dan masa kene tu kan..nak bace ayat kursi tak boleh, bace dalam hati boleh la..kadang2 tu berterabur tak tahu ape yang aku bace...sebagai budak sekolah biasa mesti la aku ade terfikir jgk benda ni jadi sebab hantu kan..tipu la kalu aku tak pikir macam tu....aku pom tak tahu kenapa tak pernah nak bincang dengan ustaz or ustazah myb sebab ia tak menganggu bagi aku...

nak dijadikan cerita satu malam tu....konon2 rajin la ni,form 5 kan study sampai lewat malam tu biasa ar..hahahaha...abis study aku balik ke dorm..rasa gatal je nak ganggu member aku yg dorm sebelah...dia naik awal ckit je..sambil lalu tu aku ketuk la dorm dia..lepas tu terus masuk bilik baring..kejap je aku terlelap mimpi tu datang lagi,..aku tak boleh gerak..lepas tu aku dengar member aku panggil nama aku.....memang aku dengar dia panggil aku lepas tu budak junior dorm aku bukak pintu cakap yg aku dah tidor...apa korang rasa??? lepas tu aku tanya la member aku dia ada datang cari aku tak semalam n dia kata ya..mne la tahu aku mimpi je kan...smpai sekarang aku masih tertanya2..tapi bagi kita orang islam..percaya jin syaitan tu wujud..dan tak mustahil kalau ini semuanya gangguan dari mereka bukankah mereka telah berjanji untuk menyesatkan anak cucu Adam... waallah hu a'lam..hanya Allah Yang Maha Mengetahui..

bila dah lama aku duk kat dorm tu gangguan or mimpi tu dah tak de lagi...lagi pom aku wt don no je kalau benda ni jadi...kadang2 ada jugak aku kene kt umah sndiri.. yg terbaru ni....aku baru sampai umah dari perak..lepas tu tidur dalam bilik yg dah lama tak da orang guna...aku terlelap je tak dapat gerak..lepas tu bila dapat gerak aku tidor lagi, tapi kene lagi..berulang sampai 3 kali..dan akhirnya aku bangun dan kibas tilam yg aku guna, lepas kibas baru la aku boleh tidur dengan lena..




tapi kalau melalui santifik yang aku bace pula fenomena ni dipanggil kelumpuhan tidur yang berlaku apa bila minda terjaga di dalam tubuh yang masih dalam keadaan tidur, la sering berlaku, beberapa ketika sebelum kita benar-benar lena (dipanggil hypnagogic trance) atau beberapa jurus sebelum kita benar-benar jaga (dipanggil hypnopompic trance) dan selalunya tidak akan kekal lama. Dalam keadaan separuh celik separuh.bermimpi itu, minda menyangka ada makhluk yang sedang menindih dan mengganggu pergerakan...


Jadi, apabila kita bangun, RAS akan switch on balik. Kita akan sedar sepenuhnya. Tapi kadang-kadang berlaku juga keadaan yang mana electrical signal tidak diactivatekan oleh otak untuk switch on balik badan kita. Ketika itu, badan kita akan lumpuh seketika sebelum otak akan diaktifkan semula. Memang menakutkan, tapi benar, kita seperti lumpuh sekejap. Masa tu, mungkin ada yang tidak lumpuh sepenuhnya tapi sebahagian saja. Sebab itu ada yang boleh gerak-gerakkan jari, tapi bahagian badan lain tak boleh bergerak.
Satu lagi, sleep paralysis ini juga selalu datang dengan halusinasi dalam bentuk auditory (bunyi yang pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa ada benda sentuh/hempap dll..) Sebab tu kita rasa macam kene himpit dengan hantu lah jin la ape la, lepastu ada pulak sound effect bunyi mengilainlah dan macam2 lagi halusinasi.
Sebab-sebab yang membolehkan sleep paralysis berlaku:-
1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni… penat sgt)
4. Stress yang banyak kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2
5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung)
6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang)
p/s: ini hanyalah pengalaman aku yg aku ingin kongsi dengan korang sebab semalam aku alami lagi...sebarang info atau pengalaman sila2 la kongsi dengan aku...buat pengetahuan korang walaupom aku tidur secara mengiring benda tu tetap juga jadi.. aku jenis yg  suka tidur mengiring...semalam ia berulang beberapa kali....seakan-akan bermimpi..hrmmm

7 comments:

fariza zakaria said...

su...ak slalu kene cam 2...
kire klo pngalaman aku lg power ckit la kot dri ko..
heee...aku yg jd hantunya..lalala~~~
bnda 2 hany nak gnggu kita cucu cicit nabi adam ni kan..
kan syaitn2 ni ade kate yg die xkn bhenti menggangagu manusia..
so,bila kne mcm 2, amalkn la ayt2 quran yg biase kita hafal,dengar,yg kita tau..
insya ALLAH xde ape..
ak ade gak dgr (kalo xsilap la) klo kita tinggalkn tempat tdo kite lebih dari 3 hari, yg akn ade bnda len duduk kat ctu,so..bagi mengelkkan bnda bruk berlaku lagi,memula kita smpai dari tempat yg da lame kita tinggal,kita bacalah yasin..ok..

suraiya sofia said...

oit..dasyat ko far..cm mane ko plak yg jd hantu tu..hantu mne yg ko kacau..hahaha..aku xhirau sgt psal ni..cuma kt hostel dulu ar..tiap2 mlm kene dlm 1 mlm tu bape kali kene...kadang2 tension gk..nk lelap je kene cm tu...

fariza zakaria said...

biase la gangguan syaitan kan..
aku dulu pon kene mase kat hostel..
pkol 2 pg student llki nmpak aku kat aras 4(aras atas sekali) skolah aku..
padahal aku sebenarny ngah nyenyak tdo kat dorm,org kejut aku xsedar..2 lah roh aku yg bjalan kan..sampaikan aku pindah skolah pon org still nmpk aku..byk kli gak la berubat..mula2 ok gak la..kat umh kat kg pon ade gak slalu nmpk,pas 2 g berubat lagi..mula2 msuk cni pon nmpk,blik kg berubat lagi..skang klo nmpk pon wat xtau jerk..hehehe..klo kene tindih 2 slalu gak..jenis aku klo kene tindih aku leh nmpak bnda 2...eeee....takott...

daylachan said...

ni namanya kena hempap dek hantu tu awak.sy sll kene masa kecik2.bende tu hitam besar,berbulu,mata merah.kadang2 posisi tidur pon mempengaruhi,kena tidur mengiring ikut sunah rasulullah,b4 tido pagarkan katil tu dgn ayat kursi,dan juga pagar badan...

suraiya sofia said...

far..nampak hantu xseram..tp nmpak ko yg seram tu...,..ye la ko ngah tdo tp tba2 nampak ko...yg tu mmg seram..

daylachan: biasanya sy xnampak bnda tu..cuma rasa kene hempap xboleh gerak, xleh cakap...nsb la xnampk xtakut sgt....insyaAllah..akan amalkan bc ayat kursia

Clara said...

Clara pernah kne.. banyak kali dkat umah..
mmg susah gila.. nak mngis je rse..
serius!
lepas tu Clara dgr suara org mnjerit dkat demngan tlnga..
gila kuat..
nak pecah ggdang tglinga..
beh tu bdn2 sume tak ley gerak..
bile adq terusik tangan clara baru clara ley bkk mata dan ley bergerak..

Takut2.. tp betul ke yg tu penyakit? Kalau penyakit bukan sbb gangguan hantu..
selamat2..

tp, penyakit bukan bahaya gx ke?? errkk??

suraiya sofia said...

clara~erk yg tu mmg sampai sekrang konfius..kalu org2 ckp tu memang kene hempap dek hantu...tp kalu saintifik pulak diorg mne caye psal hantu2 nih...myb sebab terlalu penat bnda ni jd...masing2 ade pendapat...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...